50 jaar Sikopi


50 jaar Sikopi  (1968-2018) Dit wordt het digitale fotoarchief van Sikopi.

Elk Sikopi-lid kent “de fotoboeken van de Rik”. Geregeld brengt Rik Mattheyses (de stichter van Sikopi) een aantal boeken mee naar Sikopi en binnen de kortste keren is het drummen om een glimp op te vangen van dit schitterende fotoarchief. We gaan ervoor zorgen dat dit niet verloren gaat. Het aanleggen van dit fotoarchief in het kader van het project Sikopi-50 is een idee van Ruud Tiebos.

Sikopi werd 45 jaar geleden, nl. op 24 april 1968, opgericht door Rik Mattheyses.

Rik

In 2018 viert Sikopi dan ook zijn gouden jubileum. We gaan ervan uit dat we 10 korfbalmaanden per jaar hebben, van september tot juni. Dit project bestaat eruit om de volgende 50 korfbalmaanden elke maand steeds 1 jaar uit het Sikopi-archief te onthullen.  We gaan dus vanaf september 2013 tot juni 2018 maandelijks 1 jaar vrijgeven uit dit fotoarchief. In september 2013 zullen we 1968 onthullen, in oktober 2013 zullen we 1969 tonen… en finaal in juni 2018 zullen we 2018 (nu nog de toekomst) zelf onthullen. Mensen met mooie foto’s van Sikopi, waarvan u het jaar kan aangeven, kunnen deze digitaal versturen naar walter.deroeck@gmail.com of u kan ze ook persoonlijk aan ons bezorgen. Wanneer u alle foto’s en leuke verslagen van een bepaald jaar wil bekijken klikt u op de foto van dat jaar.  We wensen iedereen veel kijkgenot en nostalgische momenten.

Walter & Ineke
1 september 2013


1993

De tekst moet nog aangevuld worden, maar je kan alvast al eens rondneuzen in het fotoalbum van het jaar '93.

1992

De tekst moet nog aangevuld worden, maar je kan alvast al eens rondneuzen in het fotoalbum van het jaar '92.

1991 is het meest succesvolle jaar van Sikopi vzw tot hiertoe! We winnen als eerste Belgische club de Europacup tegen Fortuna en de Beker van België tegen Catba. Enkele sterkhouders van Sikopi zorgen er mee voor dat België voor de allereerste keer wereldkampioen wordt en Ilse Poinart scoort er zelfs het winnende doelpunt! 

Een groep korfballers, vertegenwoordigd door spelers van Sikopi en Loko’85, trekt naar Australië en Indonesië. Zowel Sikopi als Loko’85 drijven op een hoog niveau, zowel bij de senioren als bij jeugd. 1991: een periode dat “the sky the limit” is en waar onze vereniging op verschillende vlakken 'voortrekker in vernieuwing en verbetering van onze sport' mag genoemd worden.

Jerry Aerts en Martine Van den Eynde, beiden van Catba, zijn korfballer en korfbalster van het jaar.

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken. 

Veel rozengeur en maneschijn op Sint-Anneke, want alles lukt zowat in het Sikopi-kamp. De kern wordt zowel in de zaal als in de bekerfinale tot laureaat gekroond. Leen Mattheyses wordt uitgeroepen tot Antwerps Sportfiguur 1990. Ook onze junioren leggen een perfect parcours af en winnen de zaalfinale tegen Borgerhout. Ze nemen ook deel aan "Het Vaardigste Tweetal" op de terreinen van Kwik en gaan met de eerste plaats lopen, evenals het deelnemende tweetal bij de cadetten. 

We krijgen bezoek van 'Sikopi India' en 3 weken lang logeren zij bij gastgezinnen. Er worden leuke uitstappen gemaakt, o.a. naar zee, wat voor hen al een hele belevenis is. Zij krijgen nadien namelijk misschien nooit nog de kans de zee 'in het echt' te zien.

Wim Verhoeven (Scaldis) en onze eigenste Ilse Poinart worden gevierd als korfballer en korfbalster van het jaar 1990.

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken. 

De bloeiperiode van Sikopi gaat verder. De senioren worden voor het eerst landskampioen op het veld. De junioren en de cadetten willen niet achterblijven en gaan ook met de oppergaai lopen. Satellietvereniging LOKO’85 maakt het succes compleet door eveneens de titel te pakken. De jeugdwerking draait op volle toeren en zowel Sikopi als Loko’85 varen hier wel bij. Ook de nevenactiviteiten zorgen ervoor dat Sikopi een autoriteit wordt in de Belgische korfbalwereld. 

Jerry Aerts (Catba) en Sonja Roels (Borgerhout) worden gevierd als korfballer en korfbalster van het jaar 1989.
Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken. 

In 1988 bevestigen de senioren hun status aan de top van het Belgische korfbal. Ook de jeugdploegen staan aan de top, waarbij het ene team al wat meer titels pakt dan het andere. Sikopi zit in een bloeiperiode. Satellietvereniging LOKO ’85 gaat op zijn elan verder en pakt weer de nodige titels.

Het oubollige drievakkenkorfbal wordt definitief naar de prullenmand wordt verwezen; seizoen 1988-1989 wordt hierdoor het laatste veldseizoen in drie vakken.

De trofeeën voor korfballer en korfbalster van het jaar 1988 worden uitgereikt aan Jerry Aerts (Catba) en Duke Cornelissens (Boeckenberg).

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken.

1987 is voor de seniorenploeg het jaar van “net niet”. Op de drie fronten grijpen ze net naast de prijzen. Anders is het gesteld met de scholieren en de junioren, want zij kunnen wel titels en kleine prijzen sprokkelen. Satellietvereniging LOKO ’85 gaat op haar elan verder en pakt weer de nodige titels. De Australiërs komen voor de eerste keer op bezoek bij Sikopi. 

Sikopi wordt in alle reeksen (senioren en jeugd) een grote leverancier van internationals. Frank Hardies en Monique Vleminckx, beiden van AKC, mogen zich korfballer en korfbalster van het jaar noemen. De opwaartse trend die al enkele jaren bezig is, zet zich verder en Sikopi wordt, zowel sportief als qua ledenaantal, één van de grootste clubs van België. Maar het beste moet nog komen in de jaren die volgen. 

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken.  

1986 staat vooral gekenmerkt door het missen van de zaaltitel tegen AKC met 16-15. Maar ook het veldseizoen loopt niet zo lekker en alle zeilen moeten worden bijgezet om niet uit de hoogste reeks te tuimelen. Rudy Ramaekers stopt als coach bij Sikopi en Paul Van Santvoort neemt het roer over.  

Op jeugdvlak blijft de vereniging groeien. Ook daar worden links en rechts wel enkele titels aan het palmares toegevoegd. Ook gaan we met onze jongeren voor de derde keer korfballen in Spanje.

Loko ’85 zet zijn opmars verder, zowel in zaal als op het veld en kroont zich wederom tot kampioen. Onze eigen Marc Mattheyses en Viviane Verbeeck (AKC) worden korfballer en korfbalster van het jaar. Sikopi zit duidelijk in een positieve flow. 

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken.  

1985 is een topjaar voor Sikopi. We worden zaalkampioen en daardoor mogen we op het einde van het jaar deelnemen aan de allereerste Europacup voor landskampioenen. Deze wedstrijden gaan door in Dordrecht, bij PKC en het is ook PKC die de finale wint tegen Sikopi en de beker Alfons Janssens voor de eerste keer in de lucht mag steken.

Sikopi is zodanig gegroeid en er stelt zich hierdoor een probleem: er mag namelijk slechts 1 jeugdploeg in een A-reeks aantreden (ondertussen is dit al lang gewijzigd), maar bij Sikopi loopt het vol talentjes...! Ook bij de senioren zijn er meer spelers dan plaatsen, ook al spelen we nog altijd met 12-tallen. Sikopi stelt daarom aan zijn leden voor om een satellietclub op te richten. Met een overdonderende meerderheid keurt de JAV dit voorstel goed en Loko’85 is geboren! Bij aanvang van het seizoen 1985-1986 spelen op de huidige locatie dan ook twee korfbalteams: Sikopi in de hoogste reeks en Loko’85 in de laagste. Loko’85 wordt een mix van ervaren spelers met jonge sportievelingen, die hierdoor een betere opleiding krijgen dan voorheen. 

De Sikopi-jeugd gooit hoge ogen en verschillende jeugdploegen pakken meerdere titels. Die jeugd is de basis van de latere successen die nog zullen volgen de volgende jaren. Frank Hardies en Viviane Verbeeck, beiden van AKC, worden uitgeroepen tot korfballer en korfbalster van het jaar 1985. 

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken.  

Sportief is het wederom een heel mooi jaar: Sikopi wint de Beker van België tegen Riviera en 3 pioniers treden aan tijdens de WK-finale: Leentje en Marc Mattheyses en Ilse Poinart. De finale wordt met 7-9 verloren van... Nederland. 

De Sikopi-jeugd toont dat ze niet enkel uitblinkt tussen de witte korfballinten, maar ook op de jaarlijkse Boeckenberg-cross. De lopertjes zorgen ervoor dat we helemaal bovenaan komen te staan in de clubrangschikking! Korfballend weten onze scholieren zich tot in de finale van de 'Trofee Henri Mattheyses' te spelen, maar verliezen deze helaas van Spartacus. De junioren worden Belgisch Kampioen! Voor seizoen 1984-1985 verwelkomen we Sonja Milbau en Karen De Ridder. De trofeeën van korfbalster en korfballer van het jaar 1984 gaan naar Duke Cornelissens (Boeckenberg) en Eddy Van Hoof (AKC).

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken.

Op sportief vlak komt Sikopi er helemaal bovenop en we draaien opnieuw mee aan de top. 

Ook onze jeugd laat zien dat ze erg getalenteerd is. Zo winnen zowel cadetten als scholieren het jaarlijkse Esperotornooi; onze junioren worden hier knap 2de. 

We verwelkomen Guy Junes, Eric Driessens, Frank Erken en Frank "Boom" S'Jongers bij Sikopi. Korfballers van het jaar zijn deze keer onze eigen Leentje Mattheyses en voor de 2de maal op rij Marc Van Leuven. 

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken.

 

Op 6 maart 1982 werd onze prachtige, nieuwe omniruimte officieel geopend en hiervoor werd een aangepast animatieprogramma opgesteld. Zo zorgde Kindervreugd voor een muzikale noot en werd de jaarlijkse Band-Sikopi-cross gelopen.

Op sportief vlak werd er alles aan gedaan om terug naar de hoogste reeks te promoveren, nadat we in de voorgaande competitie op een ongelukkige wijze waren gedegradeerd. Ook de jeugd deed het prima: de cadetten wonnen het Nationaal Cadettentornooi tegen Hoevenen. Ilse Poinart en Marc Mattheyses wonnen het allereerste "Nationale Kampioenschap Strafworpen Nemen"; zij namen het op tegen 39 andere duo's! Korfballers van het jaar werden deze keer Viviane Verbeeck en Marc Van Leuven. 

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken.

De foto's kan je al bekijken; een woordje uitleg over dit sportieve jaar volgt nog.

1980 was prachtig voor Sikopi! Het ledenaantal steeg op één jaar tijd van 180 naar bijna 200 en Sikopi eindigt derde in de hoogste afdeling van de zaalcompetitie 1979/1980, achter Kwik en Borgerhout. Op het veld scheren we iets minder hoge toppen met uiteindelijk een zevende plaats in de toenmalige Ereklasse.

Leentje Mattheyses en Mark Huybrechts worden in februari geselecteerd voor de jongereninterland tegen oranje en even later treedt Linda Van Bauwel toe tot de selectie van wat toen nog de Rode Duivels heette.

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken.

Meer en meer mensen komen zich vestigen op Linkeroever en Sikopi speelt daar verstandig op in. Dankzij het enthousiasme van de pioniers heeft de club inmiddels meer dan 200 leden en ze komt hierdoor terecht in de top tien van het Belgische korfbal. Ook op sportief vlak gaat het Sikopi voor de wind: voor het eerst moeten de topploegen ernstig rekening houden met het jongste broertje van Linkeroever.

De geweldige groei die Sikopi doormaakt, zorgt ervoor dat de vereniging stilaan uit de accommodatie aan het groeien is. Gelukkig heeft het stadsbestuur er oog voor en met spanning wordt gewacht op de eerstesteenlegging van de beloofde nieuwe lokalen.

Je kan de foto's en krantenartikels hier bekijken.

Onze club bestaat 10 jaar en er valt ook werkelijk veel te vieren: zowel in de zaal als op het veld wordt de promotie en het behoud in ereklasse verzekerd. Als kers op de taart behaalt Sikopi, dankzij de vele aansluitingen van nieuwe leden, de 'Gouden Wimpel'! Zo verwelkomen we ons 200ste lid! Sikopi wordt dan ook terecht bestempeld als één van de meest vooruitstrevende clubs!

Het bestaande korfbalveld wordt uitgebreid en er wordt een extra grasmat aangelegd. Rik Mattheyses geeft het voorzitterschap door aan Eddy Leenaards.

Foto’s en verslagen van het jaar 1978 kan je hier bekijken.

Sikopi promoveert nu ook in de zaal naar de hoogste reeks! In 1977 telde Sikopi 181 leden.

De fanions behaalden de 7de plaats in de veldcompetitie met 13 punten. In de zaal werd Sikopi kampioen in 2A na een testwedstrijd.

Je kan de foto's en verslagen hier bekijken.

In 1976 telde Sikopi 169 leden. De fanions werden opnieuw kampioen in 1ste klasse met 4 punten voorsprong. Later zal blijken dat Sikopi in de veldcompetitie een vaste waarde zal worden. Marc Mattheyses blonk uit in de Interland tegen Nederland en scoorde maar liefst 4 maal.

Roger Muys was de succesvolle trainer van de fanions. Reeds in 1976 werd ook ingezien dat het 2-vakken-korfbal beter te verkopen zal vallen. Het zal echter nog vele jaren duren eer het 3-vakken-korfbal definitief wordt afgeschaft.

Je kan de foto's en verslagen hier bekijken.

In 1975 telde Sikopi maar liefst 179 leden. Dit aantal leden werd bereikt op 7 jaar tijd. Onze eerste ploeg speelde voor het eerst in ereklasse maar eindigde spijtig genoeg als laatste waardoor we terug degradeerden. Toch was al het harde werk niet voor niets want voor het eerst werd een jeugdploeg (scholieren) kampioen van België als ook Sikopi 3.

Hiernaast kan u de schitterende foto bewonderen van de familie Mattheyses (het beste gezinsvak). Deze mensen zijn sinds 1968 tot op de dag van vandaag mede de ziel van Sikopi!

Je kan de foto's en verslagen hier bekijken.

 

Van schoolploegje naar de top in België! In 1974 was het eindelijk zover. Sikopi speelde kampioen in eerste klasse en stijgt eindelijk voor de eerste keer naar ere-klasse. Dit deed Sikopi door te winnen in een testwedstrijd tegen Merksem met 10-8.

Sinds 1968 zijn het aantal spelende leden opgelopen van 75 naar 120 en deze zijn verdeeld over 10 actieve teams. Ook in de beker van België presteert Sikopi boven alle verwachtingen. We speelden de halve finale tegen het toen oppermachtige Borgerhout.

Je kan de foto's en verslagen hier bekijken.

In 1973 eindigde onze 1ste ploeg opnieuw 3de in eerste klasse. Sikopi vierde ook dit jaar haar 5-jarig jubileum. Sikopi maakte van dit jubileum gebruik om de korfbalsport in de kijker te zetten en dit kreeg ook de aandacht van de toenmalige BRT. Bert Rottiers kwam de groep vervoegen en de familie Van Osselaer werd de sportiefste familie van Antwerpen.

Sikopi leverde nog steeds de beste jong internationals, dus de toekomst zag er toen zeer goed uit. Het zal dan ook niet lang meer duren voor Sikopi zou stijgen naar de hoogste korfbal afdeling.

Je kan de foto's en verslagen hier bekijken.

In 1972 verscheen er een artikel in de krant dat bij KBKB besluit van 14 september 1971 het twee-vakken-korfbal in open lucht werd verboden. Reeds in 1972 bleek het Sikopi bestuur visionair en vocht dit besluit aan door het versturen van een schrijven met alle pro-clubs.

Bastiaens, Cant en Permentier waren onze jonge internationals. Onze eerste ploeg eindigde 3de in eerste klasse met 5 punten achterstand op nummer 2 Merksem. De reservenploeg werd kampioen! De verlichtingsinstallatie, die er nu nog staat, werd door het stadsbestuur geschonken.

Je kan de foto's en verslagen hier bekijken.

Sikopi behaalde in 1971 de 4de plaats in 1ste klasse. 1971 werd dan ook een overgangsjaar.

Anekdotisch uit dit jaar is een wedstrijd tegen Spartacus met veel wind waar onze fanions de eerste helft tegen de wind in moesten spelen en niet hebben kunnen scoren en bij de rust dus met 4-0 achter stonden. Na de rust, met wind mee, was het Spartacus dat niet meer tot scoren kwam en scoorde Sikopi nog 5 doelpunten en de wedstrijd werd dus uiteindelijk gewonnen met 4-5.

Je kan de foto's en verslagen hier bekijken.

 

Sikopi werd in 1970 voor de eerste maal ook zaalkampioen. In die tijd spraken de korfballers over "micro"-kampioen. Een term die nu niet meer wordt gebruikt. Met een jong team hielden ze makkelijk stand in de veldcompetitie in 1ste klasse. Na 18 wedstrijden behaalden we de 4de plaats.

Sikopi werd reeds in zijn 3de jaar benoemd in de pers als "een voorbeeld" met meer dan 100 leden en een uitgebouwd jeugdbeleid. De ambitie van het toenmalige Sikopi-bestuur om voor 1975 in de hoogste klasse uit te komen wordt nu ook door de pers serieus genomen.

Je kan de foto's en verslagen hier bekijken.

 

Sikopi speelde in zijn eerste seizoen reeds kampioen in 1969. Roger Muys, Linda Van Bauwel, George Cant, Jan Verresen, Annie Maes en anderen zorgden voor deze titel.

Vanaf jaar 1 was de winnaarsmentaliteit een feit op Sikopi. Een mentaliteit die nu nog steeds in de club aanwezig is. We hadden bijna 100 leden en de schrijvende pers schreef het ene verhaal na het andere.

Je kan de foto's en verslagen hier bekijken.

 

Op 24 april 1968 was Sikopi een feit. Het allereerste "Boogschot", de toenmalige nieuwsbrief, verscheen op 26 april 1968. De zetel van Sikopi bevond zich in de nu nog bestaande taverne Westside. De eerste voorzitter van Sikopi was A. Rummens. Het lidgeld voor senioren bedroeg 20 frank en de eerste training vond plaats op 11 mei 1968.

In november 1968 had Sikopi reeds 73 leden. Deze mensen waren zich er toen niet van bewust dat zij het begin zouden zijn van een grote toekomst.

Je kan de foto's en verslagen hier bekijken.


rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide